Zo ontelbaar als de sterren

Een bolvormig hemellichaam, dat is een ster. Een ster bestaat uit lichtgevend plasma. 1 ster die altijd goed zichtbaar is is de Zon.

Aan de nachtelijke hemel staan een heleboel sterren. Toch ziet het er niet overvol uit, want we zien alleen maar de grootste sterren die het dichtst bij zijn. Als we door een grote telescoop kijken, blijken enkele donkere lege ruimten vol met stippeltjes licht gevuld te zijn. Sommige van deze stippeltjes zijn enkele sterren die met het blote oog niet te zien zijn. Andere zijn hele groepen van sterren die eruitzien als één ster, totdat wij ze door een nog sterkere telescoop zien. Niemand denkt eraan de sterren een voor een te gaan tellen. Maar er zijn telescopen met camera’s die foto’s maken van de hemel ; met behulp van deze foto’s verrichten de sterrekundigen hun ingewikkelde tellingen.

Op het ogenblik nemen ze aan dat er ongeveer 100 miljard sterren zijn in de groep waartoe de aarde en de zon behoren. Deze groep wordt een melkweg genoemd ; behalve de onze bestaan er nog veel meer melkwegen. Sommige zijn kleiner en sommige zijn veel groter. De grote telescopen en sterren-tellende machines hebben aangetoond dat er minstens een miljard melkwegen in totaal zijn!