Met welke materialen kun je 3D printen?

De eerste gedachte bij 3D is misschien wel de films die tegenwoordig bijna allemaal in 3D versie in de bioscopen te zien zijn. Toch zal het niet lang duren of die eerste gedachten zal gaan over 3D printing. Deze technologie is nog niet heel veel jaar op de markt, maar de populariteit schiet vreselijk snel omhoog. De mogelijkheden van 3D printing zijn dan ook eindeloos! Niet alleen voor op industrieel gebied, maar ook op medisch gebied zijn er vele voordelen aan deze techniek.

De ontwikkelingen op het gebied van 3D printing gaat snel. Hoe het eerst onbetaalbaar was voor particulier gebruik en het alleen in grote fabrieken werd gebruikt, kun je nu voor thuis een 3D printer aanschaffen voor ongeveer €450,-. En die prijs zal alleen maar dalen. Ook is het mogelijk om met steeds meer verschillende materialen te werken. Bijvoorbeeld deze:

  • ABS – Dit is het meest gebruikte materiaal en hetzelfde materiaal waarvan LEGO wordt gemaakt. Is in veel verschillende kleuren te krijgen.
  • PLA – Dit is een biologisch afbreekbaar plastic dat is gebaseerd op natuurijk zetmeel. Ook in verschillende kleuren verkrijgbaar
  • PET – het materiaal van je frisdrank fles. Hiermee kunnen transparante ontweren worden gemaakt
  • Hout – Hier wordt nog veel mee geëxperimenteerd. Vaak wordt het gemaakt in combinatie met een ander materiaal
  • Koper, brons, messing – Dit kan geprint worden door het metaalpoeder in combinatie met kunststof
  • Laybrick – Dit materiaal is zeer geschikt voor architecturale modellen en landschappen door de zandsteen-achtige structuur die het materiaal heeft.

3D voedsel printen

Door het experimenteren met wat je allemaal met een 3D printer kunt maken, komen er ook dingen uit die je niet zo snel zou verwachten. Zoals het 3D printen van voedsel! Met de juiste filament is dit gewoon mogelijk. Zo is er eind vorige maand zelfs het eerste 3D printing restaurant geopend in Londen. Dit zijn filamenten die voor eten gebruikt kunnen worden:

  • Suiker – Hiermee kunnen de mooiste creaties gemaakt worden
  • Chocolade – Handig om bijvoorbeeld te printen op een koekje of aan andere eetbare ondergrond. Het is ook mogelijk om met een soort chocoladepasta te printen waarvan een heel figuur wordt gemaakt.
  • Zaadjes – Dit is een project dat momenteel bezig is. Door van zaadjes en verse ingredienten een omhulsel te printen, zou dit vanzelf moeten gaan groeien. Een soort mini kruiden- of moestuintje